Skip to content

Tevékenységeinkről

esély órák oktatási intézmények részére

Az Árboc Közhasznú Egyesület által már több, mint 50.000 fiatal találkozhatott a kihívással élők életével, ismerhette meg azokat a különlegességeket, amik mindnyájunk életét gazdagabbá tehetik. Nem utolsó sorban azt is megtanulhatták, hogyan tudnak segíteni az arra rászoruló embertársaiknak.
A mögöttünk álló több éves tapasztalat és a sok, a gyerekekkel átélt, életre szóló élmény után néhány pontban összefoglaltuk azokat a dolgokat, amikkel megkönnyíthetik és mindnyájunknak még élvezetesebbé tehetik az Önöknél eltöltött időt.  Programunk és a jó hangulat könnyen magával ragadhat mindnyájunkat, ezért volt már, hogy elfeledkeztünk az alábbiakról.

  • Ha mód van rá, kérjük, úgy alakítsák ki a programon résztvevő csoportok létszámát, hogy egy tanteremben kényelmesen elférjünk, hagyva helyet arra is, hogy bemutathassuk a vakon való közlekedés technikáját és a vakvezető kutyával való közlekedést, valamint legyen lehetőség mindenki számára feltenni a benne felmerült kérdéseket. (Ez max. 30-35 fő, a legalkalmasabb berendezése a teremnek aterem szélén, körben elhelyezett székek, elegendő teret hagyva középen abemutatónak. Ebben az elrendezésben mindenki jól láthatja nem csak a programot, de a beszélgetés során az osztálytársakat is.)
  • Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a minket kísérő négylábú munkakutya: olyan feladatot végez, ami nagy koncentrációt követel és gazdája testi épsége függ tőle.  Hámban és kérdés nélkül soha ne simogassák, ne zavarják meg a látássérült és kutyája összhangját, és erre a gyerekek figyelmét is hívják fel!
  •  
  • Ha a programon kerekesszékes önkéntesünk is előad, kérem gondoljanak a helyszín akadálymentes megközelíthetőségére (parkolóhely a bejárathoz közel, rámpa, lift, akadálymentes mosdó, stb.)

A díjazás függ a helyszín egyesületünk székhelyétől való távolságától, a rendezvény/program hosszától, a résztvevők számától, illetve, hogy adott esetben programunk milyen más esemény részeként kerül megrendezésre.

Az Árboc Egyesület örömmel fogad minden felajánlást, mellyel szervezetünk létét, érzékenyítő munkánk fenntartását és fejlesztését támogatják.

Ízelítő esély óránkból

Táborok | családi napok
egyéb rendezvények

Elvis jóképű és megnyerő kutya, ám nem mindenki tudja, hogyan kell viselkedni, ha egy éppen „szolgálatban lévő”, gazdáját vezető munkakutyával találkozik.
Gazdi és kutya között nagy összhangra és koncentrációra van szükség, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni. Hogy mindez hogyan is működik, szívesen bemutatjuk mindenkinek. Hívjátok meg őket ti is, ha szeretnétek részt venni egy felejthetetlen, rendhagyó foglalkozáson!
Nagyobb eseményeket kérésre Trabantunkkal is színesítünk.
Az Árboc Egyesület átalakított, színesre festett Trabant komgija bárhol kiköt. A „vizuális csemege” beszélgetésekre alkalmas, kényelmes kuckó, mellyel bekötött szemmel hangtúra tehető a bátor jelentkezőknek.

Itt már találkozhattunk

Inspirációs előadás
Motivációs tréning
cégek részére

Mikor valaki sötéten látja a dolgokat. Amikor minden irányban falakba ütközik. Amikor homályba vesznek az előre vivő utak, eltűnnek a korábbi lehetőségek. Tudom,mert szó szerint is átéltem, amikor 35 éves koromban váratlanul megvakultam.2009-ben a látásomon kívül még sok mindent elveszítettem, számomra addig fontos dolgokról kellett lemondanom. Át kellett értékelnem az életemet, elengedni azokat a dolgokat, amik visszahúztak és közben elég nyitottnak maradni ahhoz, hogy felfedezzem mindazt, ami újra értelmet adott az életemnek. Inspirációs előadásomon elmesélem, hogy a számomra fenekestül felfordult világot hogyan tanultam meg új perspektívából szemlélni és újra értékelni benne, ami igazán fontos. Mindnyájunk életében vannak mélypontok, veszteségek és kilátástalannak tűnő szituációk. De mindnyájan megtalálhatjuk, azt a nehezen megfogalmazható valamit, ami átlendít a helyzeten, továbbvisz minket az utunkon.Hiszem azt, hogy ez a valami ott van mindannyiunkban és remélem, hogy a velem eltöltött idő alatt közelebb kerülnek életük kérdéseinek válaszaihoz azok, akik nyitottak arra, hogy felfedezzék a lehetőségeket önmagukban.

Vakmerő vacsora - Ahol étele homályba vész

Lépd át saját árnyékodat, és merészkedj be velünk a sötétbe! Miután magad mögött hagytad a láthatót, ízleld meg a láthatatlant, figyeld a textúrákat, érezd az illatokat! Egy nem mindennapi kalandra hívunk, ami után talán másképp látod majd a világot, másképp érzed ízeit. Miután a fények kihunytak, bízd magad a többi érzékszervedre, és idegenvezetőnkre, akinek a sötétség mindennapi kihívás. Neki a tárgyak, az arcok csak elmosódott foltok, vagy még azok sem, mégis magabiztosan mozog ott, ahol a látók elbátortalanodnak. Vakmerő Vacsora, egy olyan különleges programon vehetsz részt, ami a látássérültek életébe, pontosabban ételébe enged bepillantást. Meg fogsz lepődni, hogy a közös világ, amiben élünk, mennyivel több mint a puszta látványa. Az Árboc Egyesület bemutatja, mi adhat irányt a sötétben. Üdv a fedélzeten!

Ortopédiai szűrés/igényfelmérés és segédeszköz beszerzés gyermektől idősig

Az elmúlt hét év alatt számos óvodában és iskolában tartottam szemléletformáló foglalkozást a gyerekeknek, szocáilis intézményekben időskorúakhoz az ellátogattam. A szociális készségek fejlesztése mellett prevenciós munkánk során a gyerekek/idősek egészséges testi fejlődése is előtérbe került. Ortopéd szakorvossal összefogva lehetőséget kínálunk az óvodákban a gyermekek, idősotthonokban a szépkorúaknak ortopédiai szűrésére. Ezt követően, ha szükséges, méretvétel után egyedi korrekciós cipők rendelhetőek kicsiknek-nagyoknak. Jelentkezésüket Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeink valmelyikén várjuk.

Te mit szeretnél?
Találj ki egy közös programot!

Tudtátok, hogy például vakon lettem szakács és barista? És nem csak elvégeztem mindkét iskolát, aktívan gyakorlom is szakmáimat.

Nem hiszitek?

Akkor gyertek el a Vakmerő Kávészünet nevű eseményeim egyikére, ahol egy csésze kávé mellett elmesélem, hogyan nyílt ki számomra a "vakvilág". Dőljetek hátra, érezzétek remek kávénk illatát és ízét, miközben megtudhatjátok, miként vett az életem újabb és újabb kanyarokat. A váratlanul jött sötétség és a vakság rávilágított az élet fantasztikus mivoltára.

Többet szeretnél tudni vakmerő terveimről, esetleg lenne egy igazán rendkívüli ötleted?

Adománygyűjtés

A személyes találkozások során Szabolcs is sok sorsot ismert meg, köztük több küzdelemmel teli, nehéz élethelyzetet is. Évek óta keressük a lehetőséget a térségben élő hátrányos helyzetű családok megsegítésére, köztük látássérüléssel vagy más fogyatékossággal élő gyerekeket nevelő családokát is. Kis és nagyvállalatok és magánszemélyek támogatásával, hagyományt teremtve évente egyszer, karácsony előtt ajándékoztuk meg ezeket a családokat mostanáig. 2022-ben azonban szeretnénk rendszeresen támogatni őket, élelmiszerrel és a háztartásban hasznos termékekkel, hogy több felhőtlen pillanat jusson a nehezebb sorsú családokban felnövő gyerekeknek. Ehhez keresünk most támogatókat, akik a fenti kategóriába tartozó termékeket tudnak felajánlani Szegeden és környékén lakó pártfogoltjainknak. Ha lehetősége van élelmiszerrel illat- vagy háztartási szerrel támogatni 30, vagy akár egyetlen Csongrád-Csanád megyében élő hátrányos helyzetű családot, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. Ha tárgyi segítséget nem tud felajánlani, de fontos a cégünknek a társadalmi fellelősségvállalás, pénz adományt is örömmel fogadunk a fenti célra.

Elérhetőségek

+36 30 5322 955

szabolcs.kurucsai@arbocegyesulet.hu

6723 szeged, gyöngyvirág utca 2/B 5/15.

10402173-50526774-67651005

18626874-1-06

Közösségi csatornáink