Skip to content

Blogunk

2021

2021 november
tartós élelmiszergyűjtés rászorulóknak

2021 május
elvis 8 éves lett

2021 április
vakvezető kutyák világnapja

A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete és a Norvég Civil Alap támogatásával néhány éve megvalósult projektben Csongrád megyében élelmiszerboltokat teszteltek vak, alig- és gyengénlátó szemmel. Az üzleteket fehér bottal és vakvezető kutyával közlekedő vásárlók egyaránt meglátogatták. A felmérésben minden boltot ugyanazon kritériumok mentén értékeltek, és pontoztak a tesztelők próbavásárlásaik során. A projekthez két kisfilm készült. Az első rész a látássérült emberek kihívásait hivatott bemutatni, melyekkel bevásárlásaik alkalmával találkoznak. A második kisfilm ezzel szemben egy pozitív mintát ad, hogyan is lehet számukra megkönnyíteni a különböző árucikkek beszerzését, a bevásárlást.
Kurucsai Szabolcs, az Árboc Egyesület elnöke vállalta, hogy arcát adja a projekthez és Gárdonyi Dániel barátjával kisfilmet forgattak a kisteleki C-Univerzál üzletében. „

2021 április
kihívás a bevásárlás

2021 március
elvis és én együtt jógáztunk az Enci Jóga szegednél

Az egyenlő esélyű hozzáférés jegyében az Árboc Egyesület képeit és videóit látássérült követőink számára igyekszünk majd minél gyakrabban narrációval is akadálymentesíteni. Ezek az akadálymentesített tartalmak a Láss velünk – Audionarrátorok Társaságával való együttműködésben jöttek létre.

2021 január
csatlakoztunk az audionarrátorok társaságához

2020

2020 október
Előadás a Szegedi Tudomány Egyetem hallgatóinak

2020 augusztus
istmét szatymazon a nyári táborban

2020 április
a belső erő felszabadítása inspirációs előadás

2020 február
valentin napi szerelmes baristaság melindával és szabival

2020 január
Élő könyvtárat tartottunk Felgyőn és Ópusztaszeren, a Somogyi-könyvtár szervezésében

2020 január
Visegrádon jártunk és szupercuki ovisokkal találkoztunk

2020 január
5 éves lett az árboc egyesület

2019

Mackók és Barátaik esemény plakátja. Központi helyén látható Lusta Mackó, a barna színű, kényelesen elnyújtózkodó maci,akik a licitálás tárgya is egyben. Az időpont és helyszín feltüntetését körbeveszik az alkotó egyéb alkotásai, babák és macik helyezkednek el félkör alakban. A plakát pasztell barna színeivel, zsákszövetet utánzó hátterével hangulatában illeszkedi a kézzel készült alkotásokhoz.

2019 november
macikiállítás és jótékonysági licit Kisteleken

Egyedi tervezésű, kézzel készült, díjnyertes mackókat és barátait nézhetik meg az érdeklődők Kisteleken ezen a télen. Különböző technikákkal és változatos anyagokból készült figurákat mutat be Nektek az Árboc Egyesület. A kiállításon a méltán elismert, aranykoszorús babakészítő mester, Szabóné Bognár Mária munkái láthatóak.

Egy, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus általzsűrizett mackó a kiállítás végén új gazdára talál majd. Ő lesz a jutalma a legmagasabb összeget felajánlónak azon a jótékonysági árverésen, melyen egy ünnepi vacsora árára gyűjtünk. Az idei advent során Kurucsai Szabolcs, vak szakács által elkészített karácsonyi menü vendégei kisteleki gyerekek lesznek.

 

Időpont: 2019 november 25. – december 7.
Helyszín: Klebelsberg Művelődési Központ,
6760 Kistelek, Petőfi u. 7-9.

2019 szeptember
Egésznapos családi napra mentem Szegedre a British Petrol meghívására

A kép egy a táborban elkapott pillanatkép. Gyerekek ülnek körben, Szabolcs láthatóan nagy beleéléssel mutogat. Jó hangulatú, önfeledt pillanat.

2019 július
Sándorfalvi zenei tábor és Kelebiai egyházi tábor, szegedi zumba tábor

Három tábort emelnék ki, mindhárom más és más, de a gyerekek nyitottsága, érdeklődése, figyelme ugyanolyan volt. Nagyon vártam a Sándorfalvi zenei tábort, amikor megtudtam, hogy felkértek. Olyan érzékenyítő eszközöket vásároltam, amik hangszerek vagy hangkiadásra alkalmasak. Így szerettem volna közelebb vinni játékos formában a hangok szerelmeseit arrafelé, hogy milyen az, amikor valaki nem lát. Csengők felhasználásával élő organikus hangszert találtunk ki egy angol zenetanárral. A Kelebián tartott egyházi táborban sokkal mélyebben beszélgettünk a táborozókkal. A rengeteg játék lenyűgözte őket, csak az idő rövidsége szabott határokat. Szegeden a zumba táborban Elvist már nagyon várták a lányok, hiszen csupa csajszi volt a táncteremben. A sok simi és az érdekes játékos feladatok mindenkit táncra perdítettek.

2019 június
előadást tartottam Kacsari Zsolttal Gárdonyban látássérültekkel foglalkozó szakembereknek.

Aki manapság látássérültekkel foglalkozik, szakmabeli, gyógypedagógus, az ott volt Gárdonyban egy szakmai konferencián. Kicsit megilletődve álltam ki eléjük, hiszen nem mindennapi az, hogy én tartok azoknak előadást, akiktől még 5 éve én tanulhattam. Nagyon jól sikerült és megkértek a folytatásra.

A kép az előadóteremben tartott érzékenyítés egyik interaktív pillanatát örökíti meg. A népes hallgatóság Szabolcs felé fordulva követi a vakvezető kutyával történő közlkedés bemutatóját.
A kisteleki iskola udvarán áll kiállítva a tuning trabant. Lehúzott ablakain bedugott fejjel szemlélik a gyerekek.

2019 április
Szín Tér – a Kisteleki általános iskolában megrendezett kétnapos kitelepülés

Régóta dédelgetett álmunk valósulhatott meg a Kisteleki általános iskola udvarában. Ezt megelőző években a gyerekek kérdése volt, hogy “mikor hozod el a Trabidat?”, amit érzékenyítő járgánynak alakítottam át. Nem kis szervezést követően gyereknapra elgurult a színes hippi járgány és a két pavilon, na meg sok érdekes játék. Farkas Laci barátom, aki a Magyar kerekesszékes rögbi csapat tagja is, szívesen tartott velem ezen a két fantasztikus napon. Érdekes feladatok és kihívások tarkították a palettánkat. Felsorolásszerűen említek párat: Trabival a világ körül, Vakmerő feladatok, Gurulj tovább, Kutyarajz verseny, Botorkálós labirintus, Laci és a kocsija, Polcösszerakós verseny, Több kerékkel a bóják körül, Elvis bemutató, vajaskenyérkenő verseny. A diákok kipróbálhatták a Brayle írógépet, különböző érzékszervi játékokat, tölthettek vakon vizet a poharukba, közlekedhetek fehérbottal. A sláger a kutyarajz verseny volt, ahol értékes könyveket kaptak a legjobbak.

2019 március
Sándorfalvi zeneiskola esély órák a British Petrol jóvoltából

Két napot tölthettem el a Sándorfalvi általános iskola tantermeiben a British Petrol támogatásával megvalósult Esély Órák keretei között. A diákok érdeklődve halgattak, és alig várták, hogy Elvis a színre lépjen. Az órák végén egyöntetűen igen volt a kérdésre a válasz, hogy szeretnétek-e megsimogatni a kutyámat. Köszönöm a B. P.-nek a támogatását és remélem, hogy az elkövetkező időszakban is hasonló multinacionális cégek beállnak a sorba és lesznek az Árboc Egyesület támogatói.

A képen a bézs rádió logója szerepel. A logó ebből a két szóból áll, rádió és bézs. Arádió felirat középlila színű, az alatta elhelyezkedő bézs felirat pedig világosbarna.

2019 március
meghívtak pesten a Bézs rádióba

Marton Éva neve még a Kosuth rádióbol ismerősen csengett nekem. Jólesett, amikor felhívott és megkért, hogy meséljek az életemröl a Budapesti Bézs rádióban. Kellemes környezetben, a studió falai telis-tele régi bakelitlemezekkel. Gyorsan elrepült az az egy óra.

2019 március
láthatatlan vacsora a szegedi Agorában

Láthatatlan vacsora volt a Szent-Györgyi Albert Agórában. Jómagam, látássérült szakács és barista irányításával nem mindennapi élményt adhattam át az érdeklődőknek Szegeden. Aki bevállalós, bírja a sötétséget, és szeretné élvezni a gasztronómiát nem mindenapi környezetben, itt volt a helye. Három fogásos menüt és kiváló borokat kostolhattak meg , akik bemerészkedtek a gasztronómia eme világába. Nagyon tetszett az, hogy mikor leültek a vendégek, de még nem szervírozták az ételeket, elkezdtünk beszélgetni, kötetlenül, tabumentesen. Nagyon jó este volt és mindenki töltekezve távozott.

A kép a láthatatlan vacsorán készült. Félhomályban egy hosszú asztal két oldalán ülnek a szemtakarót viselő résztvevők és várják a vacsorájukat.

2018

Az RTL tévécsatorna, év embere szavazás plakátja szerepel a képen, 10 jelölt profilképével. Köztük szerepel Kurucsai Szabolcs.

2018 december
Jelöltek az Év Embere dijra az RTL Klub-nál

Nagy meglepetés ért, amikor felhívott az RTL tévés csatorna, hogy jelöl az Év Embere dijra. Nagyon meglepődtem és váratlanul ért. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy én is bekerültem a jelöltek közé és olyan nagy nevekkel említenek meg. Az eddigi munkámat és a hozzáállásomat szerették volna jutalmazni. A televízió nézők szavazhattak, hogy ki legyen az év embere ebben az évben. Köszönöm mindenkinek, aki bízott bennem és rám szavazott!

2018. egész évben
gyerekek látogatása a tanintézményekben, Esély Óra kereteiben

Januártól júliusig és szeptembertől decemberig zajlottak az Esély Órák az óvodákban és iskolákban, immár nem csak a megyében, de például Kiskunhalason, Budapesten is. Természetesen a Kisteleki Járás intézményei is szerepeltek a meglátogatottak között. Ebben az évben közel 10.000 gyerek vett részt programjainkon.

A képen éppen egy tálca sütésre várakozó mézeskalács látható.

2018 december
sütés a Kisteleki iskolásokkal

A karácsonyra való készülés jegyében decemberben a kisteleki Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóival mézeskalácsot sütöttünk. A szorgos kis kezek bátran nyújtották a tésztát, ügyesen szaggatták a csillagokat, a fenyőfákat és más érdekes formákat. Fantasztikus hangulat és illatkavalkád jellemezte eme napot. Jó, hogy ott lehettem!

2018 június
Székkutas gyerektábor

A Székkutason rendezett, Ábel Tímea által vezetett angol nyelvi tábor résztvevőiként június 23-án szilvásgombócot készítettünk a gyerekekkel. Több száz gombóc rotyogott, a segítő kezek mindent elárulnak. A gombócok elfogyasztása után játékkal és Elvis-szel múlattuk az időt.

Egy lombos fa árnyékában készült csoportkép a táborban részt vett több mint 20 gyerkőcről és természetesen Szabiról és Elviszről.
Szabolcs a Rádió88 stúdiójában ül a mikrofon előtt.

2018 június
Vendég voltam a Rádió 88-ban beszélgetés mert szakács lettem

Sokadszorra vagyok a szigetelt studió és a műsorvezetők vendége a szegedi Rádió 88-nál. Fakanalat és szakácskést ugyan nem ragadtunk, de szócsövet igen, hiszen érdekelte a két reggeli műsorvezetőt a szakács szakma megszerzéséig tartó út. Meséltem az inspirációról és a mikéntről, hogy mi motivált és kinek szeretném megmutatni, hogy mindent el lehet érni, csak akarni kell.

2018 május
ART Hotel 5 éves szülinapi bulija

Május 5-én a szegedi Art Hotel működésének 5. évfordulóján a gyerek program részeként érzékenyítettünk. Az óriásplakáton Elvis és én is otthagytuk a mancs és tenyér lenyomatunkat.

Az Art Hotel épülete előtt gyereket ülnek sorban egymást mellett, közben egy bűvész szórakoztatja őket. A gyerkőcök láthatóan nagyon élvezik az előadását, mosolyogva tapsolnak.

2018 május
Tekerd meg! tandemtúra Palicsra

Május 25-27. között nyeregbe szállt és biciklitúrára indult az Árboc Egyesület a HappyHelp  Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársaival, hogy felfedezzük Palicsot és környékét. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium „Kerékpárral hét határon át” pályázatának keretében megvalósuló túránknak a „Tekerd meg!” címet adtuk. A programon 4 tandem kerékpáron 4 látássérült vett részt, szerbiai partnerünk pedig a Zentai Vakok Egyesülete volt. A túra során kapcsolatunkat a partnerszervezetekkel szorosabbra fűztük, megalapoztuk az együttműködést a közösen kitűzhető célokért, új perspektívákat ismerhettünk meg és nem utolsó sorban átélhettük a szabadság határtalanságát, amit egy mindenki számára akadálymentes sporttevékenység adhat. A program elnevezésére nagymamám inspirált.

2018 január
Ásotthalom Napsugár otthon – érzékenyítés az otthon lakóinak

A Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ásotthalmi Részlege Érzékenyítő napot tartott 2018.01.30-án az intézményben. A meghívott vendégek között lehettem. Humorral telt előadással igyekeztem szemléltetni a vakok kalandos életét, és elmeséltem, bemutattam, hogyan lehet igazán segíteni nekem és sorstársaimnak.  Vittem szemtakarót, fehér botot, bűvös kockát, és elmagyaráztam, hogyan rajzolódik ki a vizuális térkép az agyunkban, hogyan használom a fehér botot. Megismerkedhettek a résztvevők a látó-vezető technikával. Továbbá a szemtakarót viselők, önkéntesen banán hámozást és annak késsel-villával történő elfogyasztását vállálták. Folyadék kiöntésre, fűszerek, zöldségek, gyümölcsök felismerésére, hámozásra is  lehetőségük nyílt fedett szemmel az önként vállalkozóknak. A bemutatón nyitottak, őszinték és bátran kérdezők voltak a résztvevők. A foglalkozás végén meg lehetett simogatni a vakvezető kutyámat, miután levettem a hámot róla.

Életkép az érzékenyítésről. Az otthon közösségi termében egy asztalt körbeülve próbálják ki a szemfedőt viselő lakók, a késsel-villával történő banánevést.

2017

Kisteleki jótékonysági főzés kulisszatitkai a konyhából. Szabi és segítői láthatók főzés közben.

2017 december,
jótékonysági főzés a kisteleki gyerekeknek

Az év lezárásaként a kisteleki Aqua Hotelben főztem karácsonyi menüt a városi gyerekeknek. Jó volt hallani a gyerekektől, hogy a rántott szelet után az általam elkészített étel volt a legfinomabb. Jó volt “látnom” a mosolygós szemeket és remélem, hogy örömet tudtam szerezni mindenkinek. Boldog Karácsonyt!

2017 december Szeged
ART Hotelben érzékenyítés és csapatépítés a szálloda dolgozóinak

December 20-án az Art Hotel munkatársainak két jóbarátom közreműködésével egyéni csapatépítő tréninget tartottunk. Az eseményen készült képek magukért beszélnek! A szálloda dolgozói bátran terítettek, közlekedtek, játékos formában letakart szemmel is. Jó volt látni, hogyan dolgoznak együtt, csapatban, nehezített környezetben megoldva nem mindennapi feladatokat. Hatalmas respekt nekik!

Sajttál moncsi

2017 október
Sajtfesztivál Kisteleken

Bár csak 2018-ban fejeztem be szakács tanulmányaim, lelkes amatőrként februárban és októberben részt vettünk a kisteleki Böllér-, majd a Sajt Fesztiválon mint zsűritag. Igen nehéz volt a dolgom a sok beérkezett finomság láttán.

2017 szeptember és november
iskolai érzékenyítő órák

Az iskola mellett azért szeptember és december között volt alkalmunk 2000 további gyerekhez ellátogatni érzékenyítő programunkkal. Többek között a szegedi „hanságisok” is „érzékenyedtek”, második alkalommal megint bekötött szemmel főztek együtt Szabolccsal.

2017 szeptember
iskolakezdés a Hanságiban

Szeptemberben beíratkoztam a Hansági Ferenc Szakközépiskola szakácsnak tanuló esti osztályába. Bár így kevesebb időm jut az egyesületi programok szervezésére, mégis fontos említést tennünk erről, hiszen látássérültként elsőként veszek részt szakács képzésben. Nem csak a főzés szeretete motivált a tanulásra, hanem az is, hogy bebizonyítsam, vakon sem csak élvezni lehet a gasztronómiát, hanem művelni is lehet azt.

2017 július – augusztus
Nyári táborok

A forró nyári napokon a kutyák is szívesebben hűsölnek az árnyékban, de azért júliusban szívesen látogattunk Székkutasra, egy angol nyelvi táborba.Másik tábori meghívásunk ezen a nyáron a Szikibe szólt, egy cattle bell táborba, ahol az edzést mi is kipróbáltuk. Elvis pedig nagy örömmel vetette bele magát a helyi tóba, hogy felfrissüljön a nap végén.

2017 július
Oldtimer autókiállítás Szegeden a Széchenyi téren, ahol felbukkant a Trabi is

Kétévente rendezik meg az Oldtimer autókiállítást Szeged főterén. 2017-ben mi is ott voltunk „veterán” Trabantunkkal. Mindenki megállt a kezeim által újraélesztett és átalakított járgányunknál, és nem hittek a szemüknek és a fülüknek, amikor meséltem, hogy saját kivitelezés.

2017 június
Mazda Móczás autószalon nyilt napján Szegeden

Az Árboc Egyesület és én, na meg Elvisz, a vakvezető kutyám a gyerekek kedvence volt. Érzékenyítettük őket és az autószalon dolgozóit, meg a rendezvényre érkezőket is, bemutatva a vakok mindennapjait, ahogy megfogalmaztam: “kitapintva, simogatva láttam” a Mazda újdonságát. A látogatóink pedig meggyőztek arról, hogy jó úton járunk azzal, hogy az élményt összekötöttük a Mazda bemutatójával.

2017 május
Majális az újszegedi ligetben

Május 1-jén a szegedi Liget ismét a majálisé volt – és azoké is, akik vakvezető kutyusokkal szerettek volna ismerkedni standunknál. Ezen a napon is a Szegedi Szervátültetettek Egyesületével osztoztunk sátrunkon. Ismét magunkkal vittük az előző évben nagy sikert kiváltott Trabinkat, hogy hangeffektek segítségével érzékenyítsük a vursliba látogatókat. Önfeledt jókedv és mosolygós gyerekek jellemezték a napot.

2017. április
Vakvezető Kutyák Világnapja Szegeden

Április 29-én harmadszorra rendeztük meg Szegeden a Vakvezető Kutyák Világnapját. Velünk ünnepelte a napot a Dolgos Dog Alapítvány és a Szegedi Szervátültetettek   Egyesülete és sok (vakvezető) kutyát tartó és szerető barátunk is. Az esemény fényét emelték a Mazda Mócás autószalon sportkocsijai, ahol szegedi sportolókal lehetett találkozni.

2017 március, Budapest
Autó Motor Tuning Show-n jártam

Mindig szívesen vettem részt látogatóként autókiállításon. 2017-ben résztvevőnek hívtak a budapesti Autó Mobil Tuning Show-ra, ahová a baráthegyiek által kiképzett Elvis kísért el. A rengeteg négykerekű járgány között kuriózum volt a négy mancs. Bár az átalakított Trabimat nem vittem magammal, tapintható játékból nem volt hiány. Az akadálymentesség fontosságáról és a látássérülteket a közlekedésben segítő kutyákról naponta többször is beszélgettem a színpadon a program moderátorával. Amit mások csak a kordonon kívülről csodálhattak, azt én testközelből tapinthattam, hiszen az AMTS mindenkinek akadálymentes.

2017 február
Az év embere lettem

Február 7-én, eddigi tevékenységeim és példamutató kezdeményezéseim elismeréseként ”Az Év Embere”   díjban részesített a Délmagyarország szerkesztősége, olvasóinak szavazatai alapján. Köszönöm a jelölést és a rám adott szavazatokat! Ez nem csak az én munkám és érdemem, sokan tettek és tesznek azokért a dolgokért amikkel foglalkozik az Árboc Egyesület. Mindenkinek nagy köszönet mindenért! 

 

A kisteleki Kurucsai Szabolcs az Árboc Egyesület elnöke. Írtunk róla, amikor mini-bemutatóteremmé átalakított autóját Szegedre hozta, a vakvezető kutyák világnapjára. A Trabi arra szolgál, hogy a látó emberek beülve közvetlen tapasztalatok útján ismerjék meg, milyen a vakok világa, hogyan lehet megkönnyíteni az életüket. Szabolcs 2009 óta, mióta elveszítette a látását, e cél érdekében sokfelé jár, előadásokat, foglalkozásokat tart. Szerepelt már vakbarát boltot bemutató reklámfilmben, a Hansági-iskola nyílt napján pedig francia lecsót és almás süteményt készített a diákokkal, akik közül páran bekötött szemmel segítettek neki. Mindig imádott főzni, és nagyon könnyen teremt kapcsolatot emberekkel. Szívesen szerepelne tévés főzőműsorban, amelyben emberekkel beszélget. – Véletlenül tudtam meg, hogy jelöltek erre az elismerésre, ez megtiszteltetés. Meglepődtem, hiszen én csak végzem a munkámat, beszélek az életemről, megmutatom, hogy így is lehet létezni. Szeretném átadni azt, hogy ha van valamilyen problémánk, túl kell lépni rajta, és menni tovább, és hogy nem mindig az a probléma, ami annak látszik.
 /forrás: Délmagyar/

2016

2016 december
Rádió 88-ban jártam.

Beszélgetés a Hanságiban tartott érzékenyítésről, amikor közösen főztünk a szakács tanulókkal.Vakon főztek a szakács tanulók velem. És hogyan? – hangzott el a kérdés a Rádió 88-ban a két műsorvezetőtől. Meséltem nekik a fejben főzésről és a fantáziáról, aminek a látás hiánya sem szab határokat. Gedzót invitáltam egy közös gasztroélmény átélésére velem, amikor letakart szemmel főznénk közösen. Bátran mondott igent, hiszen a szakács szakma tőle sem áll távol.

2016 december
jelöltek az év embere díjra

Az oktatási intézményekben folytatott érzékenyítések, illetve a látássérültként végzett társadalmi felelősségválalásom elismeréseképpen december 5-én az Év Embere Díjra jelölt a Délmagyarország. Nagyon meglepődtem és egyben nagy megtiszteltetés volt.

2016 szeptember
Hanságiban főzés a szakácstanulókkal

A szeptemberben kezdődött új tanév és az iskolai érzékenyítések színfoltja volt a szegedi Hansági  Szakközépiskolában tett látogatásunk, ahol vakon főztem a bekötött szemű tanulókkal, megmutatva, hogy a gasztronómiát látássérültként nem csak élvezni lehet, de művelni is.

2016, Budapest
A Rózsavölgyi szalonban járt Elvisz

Színházba mentünk Budapestre, mert kíváncsiak voltunk, hogy miképp lehet élvezni az előadást, ha kimarad a vizualítás. Eláruljuk, hogy nagyon is lehetett! Nagy derültséget váltott ki, amikor Elvisz, a vakvezető kutya bekerült egy színházi darabba a Rózsavölgyi Szalonban. Egy akadálymentes előadáson nem mindennapi dolgok történnek. Kurucsai Szabolcs Elvisszel jött a szombati színházi előadásra, melyet speciális narrációval hallgathatott meg. A színészek fontosabb színpadi mozgásait egy narrátor mondta a nézőtéren ülők fülhallgatóiba.  Nagy derültséget váltott ki, amikor Elvisz, a vakvezető kutya bekerült a darabba. A Polinát alakító Bánfalvi Eszter egy éjszakai mulatóhely vendégeként köszöntötte a fekete labradort „Urak, Dámák, Kutyák!” – vidám felkiáltással.

2016 május
majális és gyereknap az újszegedi ligetben

A szegedi majálison már visszatérő résztvevők voltunk látássérült önkénteseinkkel, kutyusaikkal, érzékenyítő játékokkal.  Idén is sokan akadtak, akik kíváncsiak voltak, mi mindenre képes egy vakvezető kutya.

Másodszorra is a gyerekeké volt a szegedi liget és a lehetőség is, hogy az Árboc Egyesület sátránál megismerkedhessenek a vakvezető kutyusokkal és több különleges, bekötött szemmel élvezhető játékkal. Remek hangulatban telt el ez a nap és bízunk abban, hogy mindenki gazdagabb lehetett egy élménnyel.

2016 május
Trabi a Széchenyi téren

Szabi Trabi Szegedre menne! – szólt a felhívás a Délmagyar hasábjain. Megmozdult Csongrád megye a felhívásra, és sokan jelentkeztek, hogy beszállíthassák a Kurucsai Szabolcs által felújított és átalakított Trabantot, hogy megmutathassa a embereknek. Figyelem-felkeltő eseménynek szántam a járgány életre keltését, hogy az emberek higgyék el, hogy mindent meg lehet oldani és csinálni, ha szeretnéd. Beleülhettek, hang effekteket hallgathattak és fotókat is készíthettek az egyesület elnökének teljesen egyedi, beszélgető szobává átalakított Trabantjáról.

2016 április
Vakvezető Kutyák Világnapja Makón

Nem csak megismerhették a látássérült embereket és kutyáikat, de ki is próbálhatták az érdeklődők szombaton Makón, milyen egy négylábú társra hagyatkozva közlekedni. Azért szerveztük meg ezt a napot, hogy mindenki megtudja, a látássérült vagy mozgáskorlátozott embereknek is van lehetőségük jobb életre egy négylábú társsal. Azt is szerettük volna bemutatni, mit tudnak a kutyák, és mit érdemes róluk tudni – mondta Kádár Gabriella, a Dolgos Dog Segítő Kutyakiképző Alapítvány vezetője és Kurucsai Szabolcs az Árboc Egyesület elnöke a szombati rendezvényről.

2016 április
Rádió 88-ban jártam Vakvezető Kutyák világnapja apropójából

A Rádió 88 sem feledte eme fontos és rendhagyó eseményt. Ismét nagy szeretettel hívtak meg hozzájuk, hogy beszéljek a kutyás rendezvényről. Gedzóék sokat nevettek és a hallgatók is kérdezhettek tőlünk a rádió chat-falán. Elvis pedig majdnem mikrofont ragadott! 

2016 április
Vakvezető Kutyák Világnapja Szegeden

Megünnepeltük Szegeden a 2. Vakvezető Kutyák  Világnapját, melyen több kutyás páros és önkéntes segítők is részt vettek. Ezen a napon lehetőség volt az ismerkedésre és a játékra, a célunk, hogy bemutassuk a látássérültek életét és az őket segítő, kedves négylábúakat. Nagy érdeklődés volt, jólesett az, hogy sokan az előző évi sikeres rendezvény után az ideit sem szalasztották el. 

2016 március
Vakbarát bolttesztelés és riport

Örülök, hogy részt vehettem egy érdekes, és remélhetőleg mindannyiunk számára hasznos projektben, melynek címe: Vakbarát Üzlet. Ismerünk néhány ilyen barátot: pl. vannak környezetbarát termékek, vagy van fogyatékosbarát munkahely, de jó lenne már, ha egyre több olyan üzlet is lenne, ahol megfelelően segítenek, amikor azt kérjük, ahol nem leszünk gyanúsak, csak mert közelről böngésszük az árakat, ahol vakként is biztonságosan közlekedhetünk, és akár egyedül is vásárolhatunk. Ezután meghívást kaptam a Rádió 88-ba, ahol meséltem a projektről is. Nagy öröm volt számomra az, hogy főszerepet játszhattam abban a két kisfilmben, ami bemutatja a Vakbarát üzlet lényegét. A forgatás nagy élmény volt, és remélem nem jelőlik Arany Málna díjra…

2015

2015 október
Csakazértis-buli a szegedi Ifjúsági Házban

Akadálymentes buliban jártunk péntek este Szegeden az IH-ban. A rendhagyó rendezvényen sérült és egészséges fiatalok mulattak együtt. Igazi házibuli hangulatba csöppentünk, amikor megérkeztünk péntek este az első szegedi akadálymentes buliba az IH-ba. A pogácsáktól és szendvicsektől roskadozó asztal mellett nem tudtunk elmenni anélkül, hogy meg ne kóstoljuk a süteményeket, és a házi diópálinkát sem hagytuk ki.

2015 augusztus
látogatás a SZIN-en

A nyár utolsó nagy bulija a szegedi Ifjúsági Napok. Mi sem szerettünk volna kimaradni, és szerettünk volna együtt bulizni a fiatalokkal szegeden. Fontosnak tartottam, hogy kicsit érzékenyítsem a bulizókat. De hogyan? Elvittem az átalakított Trabimat és mellé állítottam egy faházat, amiben titkos ügynököt lehetett játszani. A játék a Mission Inpossibile névre halgatott. Letakart szemmel kellett megtalálni különböző tárgyakat és utána fehér bot segítségével az átalakított Trabit, ami inkább nappaliként, mint járműként funkcionált. Nagy sikert aratott a színes trabant és mondhatom a civíl falu üde színfoltja lett.

2015 május
majális az újszegedi ligetben

2015-ben először mentünk el és mutattuk meg az egyesületet a kedvelt szegedi majálison. Egy kedves látássérült barátomat is elhívtam és természetesen a kutyáját sem hagyta othon. Nagy sikert aratott a két kutyus. A gyerekek és a szüleik is megálltak és körbeálltak minket, amikor a két kutya különböző feladatokat oldott meg. A látogatók jól megérdemelt simogatása sem maradt el a végén a kutyáknak. Mindenkinek járt a keze, aki arra tévedt a vursliba, és az őszinte mosoly mindent elmondott.

2015 április
A Rádió 88-ban jártam Vakvezető Kutyák világnapja apropójából.

Nagy örömmel tettünk eleget a szegedi Rádió 88 kérésének, amikor meghívott minket az egyik reggeli órában a Café 88-ba. Aról kérdeztek, hogy miért és hol tartjuk az első szegedi Vakvezető Kutyák Világnapját. Meséltem a kutyás közlekedésről is. Természetesen Elvis vitte a prímet és ő volt a sztár a két műsorvezető számára.

2015 április
Vakvezető Kutyák Világnapja szegeden

Országos programsorozattal ünnepeljük a vakvezető kutyák április 27-i világnapját. A Baráthegyi Kutyaiskolát Szegeden a náluk kiképzett Elvis nevű kutya és az Árboc Egyesület képviseli. Programjainkkal a látássérült emberekre és a vakvezető kutyák jelentőségére szeretnénk felhívni a figyelmet. Arra, hogy milyen óriási támogatást jelent a látássérült emberek számára a vakvezető kutya. A képzett vakvezetők különleges kutyák, speciális tudásukkal több tekintetben is igazi támaszai egy látássérült embernek. Kiegészítik gazdájukat, kapcsolatot teremtenek számukra a környezettel, s ennek megfelelően vezetik és vigyázzák őt. Segítségükkel és ragaszkodó barátságukkal önállóságot és magabiztosságot adnak gazdájuknak, teljesebbé teszik az életét – ez óriási dolog!

2015 januártól
Esély Órák tartása, Szegeden és a környező településeken

Fontosnak tartjuk azt, hogy a gyerekek találkozzanak megváltozott élethelyzetben lévő emberekkel. Saját élményeken keresztül ismerjék meg azt, hogy valaki lehet más is. Játékos környezetben, tabumentesen éljék át az Esély Órákat, és nyitottabbá, érzékenyebbé váljanak. Bízunk abban, hogy mindenki visz valamit haza magával az óra után.