Kurucsai Szabolcs profilkép Kurucsai Szabolcs

2006 óta (egy kiállítás kivételével, amin nem lehettem ott), nekem ez volt a 11. alkalom, hogy az AMTS családjával ünnepelhessek. Biztos szentimentális vagyok, de ez már rég nem egyszerűen tuning show, hanem Európa legnagyobb ünnepe, ahová idén 15 országból érkeztek kiállítók. A statisztikák és számok helyett beszéljünk a megszámlálhatatlan pillanatokról és élményekről, amelyek feltöltenek bennünket.

Kommunikációs szakembernek tartom magam, ezért az AMTS nekem élmény, tapasztalat, mérhető content, olyan kísérlet is egyben, ahol többségében azonnali visszacsatolás mutatja, az üzenet érthető vagy sem! Mi lehet az üzenet egy moderátor szájából, Közép-Kelet Európa legnagyobb élményközpontú autókiállításán? Mi lehet a küldetés az AutoMobil és Tuning Shown 2017-ben?

Kell-e, vagy elég, ha "csak" a moderátor konferál? Hiszem, hogy komplex élményre, élményekre vágyunk mindannyian, minél többet, minél rövidebb idő alatt. Ha már az élmény nem jön házhoz, meg kell mozdulnom, tennem kell érte, el is várom, hogy ne csak egy szimpla szórakozást, kikapcsolódást nyújtson, hanem valami egyedit, különlegeset! Kell tehát egy üzenet, egy olyan küldetés, ami váratlan élményeket generál, kiszámítható eredménnyel, hatással, pozitív emlékekkel! Képzeld el, amikor meséled mit láttál az AMTS-en és próbálod átadni az élményeket, akkor eszedbe jut, így a "vírusmarketing", mint jó hordozórakéta, postás, viszi tovább az üzenetet! A recept lassan összeáll, a Michelin-csillag már majdnem a kézben, de még kell valami... Az üzenet, ami egyszerű, rövid, tömör, érthető! Miről szóljon? Mi az, ami a tuning show kapcsán, még mindig a sztereotípiák miatt, segítségért kiállt?

A közlekedésbiztonság!

Akkor? Egyszerű a képlet, mond ki: ne vezess ész nélkül, gyorsan, szétszórtan, felelőtlenül... de ez nem megy be a kisagyba. Akkor hogyan? Úgy, hogy mindenki, ugyanazt érezze és élje át, abban a pillanatban, ott és akkor! Az érzelmek... akkor érted, miért kezdtem az elején, hogy szentimentális vagyok. A színpadi show, naponta háromszor, nagyszámban vonzza a tekinteteket a kiállítás három napján. A látvány, a show, a táncosok, profi munkát tesznek hozzá, tökéletes élménnyel! Te ha ott voltál tudod. Te, aki nem, neked elmesélem, miben volt más, és idén ezzel az üzenettel és küldetéssel, hogyan birkóztam meg:

Készültem, kiválasztottam a zenéket, megírtam a show intro szövegét, de ezekkel a részletekkel nem untatlak, hiszen ha eddig eljutottál és tovább olvasod, jöjjön a lényeg és az élmény! Szóval egy nagyon kedves ismerősöm (nevezzük Beusnak), bemutatott az Árboc Egyesület elnökének Kurucsai Szabolcsnak és Elvis-nek (El-visznek). Szabi kétszer vakult meg, ma már szinte teljesen vak, ahogy ő fogalmazott, már nem négykeréken közlekedik, hanem négy manccsal, Elvis-el, aki egy kivételes labrador. Mikor beszélgettünk és említette mennyire kevés az akadálymentes weboldal, be kellett látnom, én sem látok tisztán. Egyeztettünk a szervezőkkel és úgy döntöttünk legyen az AMTS Szabi számára is élmény, figyeljünk egymásra, ismerjék meg az életét. Észre sem vettem és azt mondtam, gyere ezt neked is látnod kell! Szabi humora is kivételes, jót nevetett. Megterveztük a szórólapot, amiben az E-press nyomda rögtön segített és a szűk határidő ellenére is elkészítették azt. Köszönet Engi Gábornak és Kocsis Évinek, akik fantasztikus emberek! Már az első nap az első show kapcsán láttuk Elvisnek a hangerő itt a színpadnál, sok lesz, ezért megoldást kerestünk. Körbejártuk a kiállítást, Móczás Krisztián a Mazda standon felajánlotta a segítségét, Szabinak és Elvisnek, nála letáboroztunk. Mielőtt színpadra hívtam őket a show legelején valami hihetetlen történt. Eszembe jutott, az üzenet...

Kértem azokat, akiknek van olyan barátja, hozzátartozója, aki már nem lehet itt velünk, emeljék fel a kezüket. Azokra emlékezve pedig, akik balesetben hunytak el és már nem lehetnek velünk, néma csendben még több kezet láttam a magaba. Együtt éreztük annak a súlyát, hogy mindenkit haza várnak! A balesetmegelőzés kommunikációja akkor hatékony, ha megvannak a folyamatos frissítések, mint egy okostelefon applikáció, különben céltalan. Emlékszel arra, ahogy Toretto búcsúzott Brian-től: "Régen azt mondtam, negyed mérföldről negyed mérföldre élek, és azt hiszem, ezért vagyunk testvérek. Mert te is így éltél. Akárhol is vagy, legyen az negyed mérföldre, vagy a világ túlsó felén, mindig velem maradsz, és mindig a testvérem leszel."

A néma csendben lementem a színpad mögé Szabiért és Elviszért, akik már vártak. Képzelheted, ezek után a műsorvezető feljön a show nagyszínpadára egy vak és vakvezető kutyája társaságában... "A legfontosabb dolgok az életben az emberek, akik velünk vannak. Pont itt. Pont most." Mind éreztük azt, mit adott az AMTS családja, a szeretet érezhető volt, mint amikor Szabi magához ölelte az autókat, végig simította, hogy tapintva láthassa. Hiszem, az üzenet átment, tudom, az Árboc Egyesületet többen megismerik, követik a Facebook-on. Az pedig, hogy Szabi vakon tuningolt trabija milyen, és milyen az, amikor Szabi érzékenyítés programja élményt ad az óvodákban és iskolákban, arról egy kicsit később. Az idei AutoMobil és Tuning Show a szívemben elfoglalta helyét, remélem neked is! Ha nem voltál ott, tudom jövőre találkozunk!

Száraz Ferenc